Bijzonder weer

Hier worden verslagen geplaatst van dagen met bijzondere weergebeurtenissen zoals storm, sneeuw, onweer enzovoort. Op- of aanmerkingen en foto's zijn altijd van harte welkom.

Bijzonder weer uit het verleden (krantenknipsels e.d.)

2005

2 & 3 maart (sneeuw)
12 augustus (zwaar onweer)
30 december (sneeuw(jacht) + ijzel)

2004

20 maart (storm)
30 april (zwaar onweer)
23 juni (storm)
17 juli (zwaar onweer)

2005

Woensdag 2 en donderdag 3 maart: Uitgebreide sneeuwval (Noord-NL: 50 cm!)

Op de bovenstaande data viel er op veel plaatsen geruime tijd sneeuw. Dit werd veroorzaakt door een lagedrukgebied wat ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden vanuit Noord-Europa naar ons land afzakte. Omdat dit heel traag ging ontstond er op veel plaatsen een sneeuwdek van meer dan 10 cm. Uitschieter was Heeg (Fr.) met 50 cm. Zie ook onderstaande sneeuwdek kaartjes (klik op afbeelding voor vergroting):

Sneeuwdek 2 & 3 Maart:

klik voor de foto op originele grootte     klik voor de foto op originele grootte

Na deze twee dagen met uitgebreide sneeuwval klaarde het in de nacht naar 4 Maart volledig op en kon het boven een sneeuwdek sterk afkoelen. Er werd toen te Markenesse met -20.7C een record gevestigd wat betreft de laagste minima in de maand Maart. Op de onderstaande kaart een overzicht van de minima in Nederland (klik op afbeelding voor vergroting). Alblasserdam noteerde die ochtend een minimumtemperatuur van -9.1C.

Minima in de nacht van 4 Maart:

klik voor de foto op originele grootte

 

Eigen sneeuwfoto's 2 & 3 Maart
Foto's ingestuurd door bezoekers
HIRLAM weerkaart 2 Maart
HIRLAM weerkaart 3 Maart

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 12 augustus: Stevig onweer met nabije inslagen

Vandaag passeerde een storing over het midden van het land. Het was al de gehele ochtend bewolkt maar nog wel droog. Rond 11:15 begonnen razendsnel de eerste buien te ontstaan. Vanuit het zuidwesten naderende langzaam de buien met een steeds actiever onweer. Het onweer bestond vooral uit wolk-aarde (CG) ontladingen en sloeg regelmatig in de buurt in. 

Toen de bui hier passeerde regende het korte tijd wolkbreukachtig met een intensiteit van 122 mm/u (vanaf 30 mm/u wordt gesproken van een wolkbreuk). Het onweer zat nu recht boven onze locatie en sloeg regelmatig in en vrijwel direct gevolgd door zware krakende donders. Een klein uurtje later werd het lichter en trok de bui weg maar het bleef niet lang droog. 

Rond 13:00 naderende een nieuwe bui, de lucht was zeer donker richting Rotterdam (later bleek dat daar veel hagel was gevallen, zie hier voor foto's). Het begon opnieuw stevig te onweren en er viel hagel met een grootte van 1 cm. Opnieuw regende het even wolkbreukachtig. Rond 13:45 werd het droog en klaarde het langzaam op.

In de plaatselijk krant 'de Klaroen' van woensdag 17 augustus was te lezen dat het was ingeslagen in het plaatselijk buitenzwembad 'Schoonenburg' te Nieuw-Lekkerland. Er hebben zich daar geen persoonlijke ongelukken voorgedaan maar er was wel materiele schade. Klik hier voor het betreffende artikel.

Weerkaart 12 Augustus 2005 om 14:00

Radarbeeld 13:00

Weergegevens van die dag:

Tmax: 19.2C
Tmin: 12.8C
Barometer: hoogste: 1015.2 hPa
laagste:   1009.3 hPa
Neerslag: 19.6 mm

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 30 december: Sneeuw(jacht) en ijzel

Vanaf maandag, tweede kerstdag, was het winters weer in Nederland. Het vroor in de nachten meest licht en overdag lag de temperatuur rond het vriespunt. De nacht van 28 op 29 december vroor het matig met een minimum van -5.3C, aan de grond voor het ruim 7 graden. Het was al enige dagen duidelijk dat vanaf vrijdag zachtere lucht onze kant op zou komen met alle winterse ongemakken van dien. Op donderdag de 29e had het KNMI een voorwaarschuwing uitstaan voor mogelijk sneeuwjacht en ijzel. Op vrijdagochtend de 30e rond 5 uur gaf het KNMI een weeralarm voor sneeuwjacht en ijzel.

Weerkaart 30 december 2005 om 18:00

De nacht van donderdag op vrijdag had het licht gevroren (minimum: -2.2C). In de ochtend was er voordat de bewolking binnendreef nog een prachtige zonsopkomst te zien. De bewolking nam daarna snel toe, maar het bleef nog tot halverwege de middag op een paar vlokjes na droog. Rond 15:30 begon het langzaam de sneeuwen en liep het zicht terug. De wind blies de weinige sneeuw regelmatig weg. Pas toen de avond was ingevallen begon het harder te sneeuwen en samen met de wind (windstoten tot zo'n 50 km/u) liep het zicht terug tot minder dan 500 meter. Het voelde door de krachtige wind koud aan. Rond 20:30 nam de sneeuwval af en lag er op veel plaatsen zo'n 7 centimeter en op plaatsen waar de wind vrij spel had waren duinen tot zo'n 25 centimeter ontstaan. Vanaf 21:00 ging de sneeuw langzaam over in ijsregen en later in gewone regen. Dit in combinatie met de bevroren ondergrond en de negatieve temperatuur (nog zo'n -1C) leidde tot ijzel. Op de auto's en de kale ondergrond ontstond een laag ijzel van ruim een halve centimeter. De niet gestrooide wegen waren daardoor veranderd in ijsbanen. Gelukkig was dat van korte duur omdat rond middernacht de dooi inviel. 

De volgende dag verdween de sneeuw door regenbuien en positieve temperaturen (maximum op de 31e: 5.8C) snel.

Foto's 30 december 2005
Sneeuwdek in Nederland

Weergegevens van die dag:

Tmax:  0.1C
Tmin: -2.2C
Barometer: hoogste: 1014.0 hPa
laagste:    994.8 hPa
Neerslag: rond 10 mm

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2004

Zaterdag 20 maart: Westerstorm met zeer zware windstoten

Op de dag dat de lente begon konden we niet echt spreken van lente weer. Op vrijdag hadden we al flink wat wind en regen te verduren gehad van een actieve randstoring. Vervolgens werd dit Zaterdag nog eens dunnetjes over gedaan, vooral de wind was prominent aanwezig. De dag begon met wat regen en een matige tot krachtige wind, deze begon in de loop van de dag toe te nemen tot stormachtig en later in de kustprovincie storm kracht 9. Rond 20:00 u. was de storm op zijn hoogte punt. Het KNMI had om 15:52 een Weeralarm uitgegeven met de waarschuwing voor zeer zware windstoten tot 120 km/u, met schade op grote schaal mogelijk. Klik hier voor het weeralarm van die dag. Al vanaf het begin van de avond kwamen er meldingen binnen van omgewaaide bomen en weggewaaide verkeersborden e.d.

Weergegevens van die dag:

Tmax: 12.3C
Tmin:   7.3C
Barometer: hoogste: 1012.0 hPa
laagste:    999.3 hPa
Neerslag: 5.0 mm

De weerkaart (19:00 lt) van die dag met het lagedrukgebied (975 hPa) wat de wind veroorzaakte:

weerkaart 20-03-'04

Hoogste windstoten en de gemiddelde windsnelheid in m/s (klik op afbeelding voor vergroting):

klik voor de foto op originele grootte     klik voor de foto op originele grootte

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 30 april: Zwaar onweer Z-Nederland

De dag begon mooi met veel zon en wat hoge bewolking. De temperatuur steeg al gauw naar waarden boven de 20 graden. Daarbij nam de vochtigheid sterk toe zodat het in de loop van de middag nevelig werd met verminderde zichten, ook de blauwe lucht werd afgeschermd door hoge bewolking. De voorspelling was dat er in de loop van de middag een enkele (zware) onweersbui zou kunnen ontstaan. Dit gebeurde ook en halverwege de middag ontstonden er in Z-Limburg enkele stevige exemplaren met veel regen/onweer en hagelstenen ter grootte van een golfbal. De stroming was O-ZO zodat de buien verder trokken over het Zuiden van NL. 

Rond 19:15 begon het hier al constant te rommelen en rond 20:00 waren de eerste ontladingen zichtbaar. De bliksemintensiteit begon alsmaar toe te nemen, rond 20:30 begon het grote druppels te regenen. Rond 21:00 begon het echt door te zetten, de bliksemintensiteit lag rond de 40 ontladingen per minuut (dus zwaar onweer). Verder begon het ook stevig te regen, de regenintensiteit liep rond 22:00 op tot 76.2 mm/u. Tussen 21:00 en 22:15 onweerde het aan een stuk door, rond 23:00 nam de intensiteit sterk af.

Neerslagoverzicht en radarbeeld:

klik voor de foto op originele grootte     Radarbeeld KNMI

SatRep van 30 April 18UTC
NOAA 30 April 20UTC
Foto gemaakt te Kinderdijk (Teus van Kooten)

Weergegevens van die dag:

Tmax: 23.4C
Tmin: 11.7C
Barometer: hoogste: 1003.7 hPa
laagste:    998.6 hPa
Neerslag: 20.6 mm

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 23 juni: Zomerstorm

23 Juni 2004 gaat de boeken in als een bijzondere dag, op weergebied althans. De verschillende weermodellen waren het er al dagen over eens; het zou Woensdag flink gaan waaien. Dat het een bijzondere gebeurtenis zou worden blijkt wel uit het feit dat 'zomerstormen' zeldzaam zijn, de laatste was al weer 31 jaar geleden en wel op 12 Mei 1983. Het KNMI zag de 'bui' al hangen en speculeerde al de dag ervoor over een mogelijk weeralarm. De volgende ochtend om 04:05 kwam deze er ook en waarschuwde voor storm kracht 9 en windstoten tot 110 km/u, klik hier voor het uitgegeven weeralarm. Later op de dag werd het opgehoogd naar windstoten tot 120 km/u.

Hirlam analyse kaart van 23 Juni 14:00

In de nacht was er al aardig wat neerslag gevallen (lokaal meer dan 10 mm), in de ochtend passeerde het koufront en hierachter nam de wind sterk toe. Rond 15:00 nam de kracht van de windstoten sterk toe, dit hield aan tot 23:00 waarna deze weer langzaam afnamen. Verder vielen er lokaal stevige buien met onweer hagel en de voorgenoemde windstoten. Achteraf viel de schade mee, dit heeft o.a. te maken met het tijdig waarschuwen door de weerdiensten.

Hoogste windstoten, gemiddelde windsnelheid (m/s) en neerslag:

klik voor de foto op originele grootte     klik voor de foto op originele grootte     klik voor de foto op originele grootte

SatRep 23 Juni 0615 UTC
Sattelietbeeld 05:32
Sattelietbeeld 18:30

Weergegevens van die dag:

Tmax: 19.2C
Tmin: 14.2C
Barometer: hoogste: 1008.2 hPa
laagste:    998.2 hPa
Neerslag: 9.1 mm

terug

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 17 juli: Zwaar onweer

Zaterdag 17 Juli begon met volop zon en onbewolkt. De dagen ervoor hadden we niet al te warm weer gehad, maar voor vandaag was de verwachting dat het lokaal 30C kon worden. En er was kans op een onweersbui in de loop van de middag volgens de weerdiensten.

In de loop van de ochtend begonnen de eerste wolken te ontstaan, de zogenaamde torenwolkjes (Altocumulus Castellanus). De temperatuur liep rap op naar waarden rond de 29C en het voelde direct al vochtig en klam aan door de hoge vochtigheidsgraad. Rond 16:00 begon de lucht melkachtig wit te worden door naderende Cirrus bewolking en even later trok het zwerk geheel dicht en zag de lucht in de verte groenig (wat duidt op hagel). Niet veel later (17:15) gaf het KNMI een weeralarm uit voor naderend zwaar onweer en windstoten. 

                       

Rond 17:30 naderde de storing met een zogenaamde shelfcloud (uitleg hierover is hier te vinden), wat er toen volgde was veel wind, onweer en hagel. Wat ook spectaculair toe noemen was, was de temperatuurdaling. De temperatuur daalde in 20 minuten tijd van  27C naar 18! Rond 19:15 was de storing gepasseerd en kon nog net genoten worden van een prachtige zonsondergang.

Klik hier voor de fotos en satelliet-/radarbeelden van die dag.

Weergegevens van die dag:

Tmax: 28.9C
Tmin: 13.9C
Barometer: hoogste: 1014.4 hPa
laagste:   1008.3 hPa
Neerslag: 17.5 mm

terug

www.weerstation-alblasserdam.nl